Andries onderweg in Thailand

Na mijn aankomst in Bangkok ben ik eerst twee dagen vlakbij mijn hotel gebleven om wat aan de temperaturen van rond de 35c te wennen. Ook laat ik weer de geluiden en geuren van de tropen op mij inwerken. Heerlijk.

Het is een behoorlijke overgang van het koude Nederland. Hierna heb ik nog anderhalve dag nodig gehad om Bangkok uit te fietsen in westelijke richting. En na vier dagen fietsen kwam ik bij the Bridge over the river kwai aan. Mijn eerste bezienswaardigheid. Het was wel een bijzonder moment om 1800 Nederlandse oorlogsgraven te zien in een tropisch ver land. Maar ik ben, het bekende liedje fluitend, de toeristische brug over gestoken.

image1 andries

Het is de eerste week warm met temperaturen van rond de 36 a 37 graden. Ik wen er de eerste week maar moeilijk aan. De hele dag ben ik overmatig aan het zweten en kan nog geen 10 km achter elkaar doorfietsen hoewel het vlak is. De eerste dagen ben ik zelfs een paar keer een air conditioneerde ruimte in gegaan om af te koelen. Het was me te warm om door te fietsen. Hoewel mijn conditie wel goed is merk ik dat de overgang van steeds achter een bureau zitten en dan plotseling de hele dag bezig zijn in de warmte te groot is. Mijn eerste overnachtingen hebben ook echt een airconditioner nodig. En ik merk dat mijn extra reserve calorieën die ik de afgelopen tijd met kilo's tegelijk heb aangevuld hier niet echt noodzakelijk zijn. Die moeten er dus maar weer vanaf. Nu na 20 dagen ben ik wel aan de overdag temperatuur gewend geraakt. Maar aangezien ik ook aan het kamperen ben in mijn tentje is dat nog wel een dingetje, om het maar in hedendaags taalgebruik te zeggen.

image2

De behoorlijke luchtvochtigheid met een temperatuur van ik denk rond de 30 graden in mijn tent maken dat ik lig te baden in het zweet. Op m'n luchtmatrasje liggend plakt alles aan mijn lichaam vast. Alles wat ik in de tent pak wordt nat. Ik heb een handdoek naast me liggen om me af te drogen. Maar dan doe je toch de binnentent open? Nou dat werkt bij bij niet omdat dan de hele familie mug met aanhang mijn tent binnen komt. Op een of andere manier ben ik mijn hele leven lang al zeer aantrekkelijk voor muggen. Ik heb soms zelfs een soort angst om 's nachts de tent uit te gaan om tanden te poetsen enz omdat ze dan een aanval doen op elk plekje huid wat ze kunnen vinden. Ik kom tenslotte in mijn onderbroek buiten te staan. Plus dat het er altijd wel een paar lukt om mijn tent binnen te komen. En probeer die dan maar te vermoorden als alles aan je plakt.
Maar met de warmte zorgt zelfs een koptelefoon op m'n hoofd voor zoveel extra warmte dat ik die niet op doe. Dus gewoon stil in de tent liggen tot een uur of één omdat het dan beter begint te worden. Maar goed ik was degene die zo graag naar de tropen wilde.

Maar het gevoel om weer met de fiets onderweg te zijn en weer te starten met een nieuw avontuur is niet meer vreemd voor mij. Het is dan net alsof het ademen beter gaat en mijn geest weer wat ruimte krijgt om eigen gedachten te produceren. Het is echt een groot verschil met werken.
Nadat ik terug kwam uit Istanboel gingen mijn gedachten al weer uit naar deze fietstocht in de tropen. Voor mijn geest die allemaal nieuwe en alternatieve en creatieve en avontuurlijke mogelijkheden ziet, begint het werken steeds meer beperkingen te krijgen. Ik doe mijn werk waarschijnlijk ook niet meer zo accuraat als vroeger en ik denk dat dit toch te maken heeft met mijn andere interesses.
Maar goed, zal ik over 10 jaar, spijt hebben over het feit dat ik mijn werk na 40 jaar werken niet meer perfect doe of zal ik nog meer spijt hebben van het feit dat ik zou stoppen met het volgen van mijn vrijheidsgevoel. Ze blijken elkaar de laatste tijd namelijk wat in de weg te zitten en ze willen niet dezelfde kant op.
Op mijn fiets zittend neem ik nu in ieder geval weer plotseling een afslag die ik voorheen niet in de planning had. Ik kan weer stoppen als ik denk dat dat handig is en ik kan weer doorfietsen als het lekker gaat. Weg is die geconditioneerde schoolbel bij aanvang van mijn fietsdag. Gewoon vertrekken op gevoel. Hè verdikke wat is het toch verschrikkelijk moeilijk om uit te leggen hoe het gevoel van vrijheid, mijn denken begint over te nemen. Overal zie ik langzamerhand de verschijnselen die mijn vrijdenken beperken. Maar ik besef me dat er ook weer problemen komen. Maar dan gelukkig zonder dat iemand zegt hoe ik ze moet oplossen en dat het misschien beter is om het anders te doen.

image4

Het is mooi en warm weer en ik ben een paar honderd kilometer onder Bangkok. Dan fiets ik, zoals de hele tijd, weer eens voorbij een straatkraampje en de directrice , beheerster , eigenaresse en kokkin van een van de vele eethuisjes aan de kant van de weg (soms op 50cm van de weg) ziet mij. Zij kijkt naar mij en ik kijk naar haar. Bij haar ga ik eten en drinken. En terwijl wij met handen en voeten met elkaar praten geeft zij mij wat extra drinken. Ik zweet tenslotte als een otter. Er staat eigenlijk altijd een karaf met anderhalve liter water op elke tafel die je vrij kunt gebruiken en waar ik dus veel gebruik van maak. Ze komen dan met een glas met ijsklontjes aan om het water te koelen. En het is nog steeds verbazingwekkend hoe snel die oplossen. Het is zelfs zo dat je op veel plekken bier krijgt met ijsklontjes er in omdat niemand na drie minuten praten het lekker vind om lauw bier te drinken.

andries image7

De maaltijd met gebakken rijst met van allerlei groenten en eieren er in, en de soep met noedels staat zo snel klaar dat geen fast-food restaurant daar tegen op kan. Met een koude cola uiteraard. En wat mij betreft is al het eten ook extreem lekker en gezond. Ik voel me gelukkig.
Dan berekend ze een prijs die absoluut op lokaal niveau ligt. Ze weet wel dat ze geen miljonair wordt van haar werk en wil gewoon eigen baas zijn en een eigen moment hebben met een fietsende westerling die misschien een bijzonder verhaal heeft. Waar kom ik vandaan, waar ga ik naar toe, wat vind ik van Thailand en hoe oud ben ik. De gebruikelijke vragen komen op mij af. Naast haar zittend voel ik mijn hartslag zakken van de ontspanning van dit heerlijk relaxende moment. Met nog eens een extra koude cola door het keelgat gegoten ga ik de 3€ afrekenen. (300cc cola kost vaak toch wel 0,40€)
Van een fooi wil ze niet weten hoewel ik dit wel geef. Ik zou haar wel kunnen zoenen maar het blijft bij het ineenvouwen van mijn handen voor mijn borst en een licht knikje in haar richting. Ze doet hetzelfde en met een, naar mijn idee, oprechte glimlach van haar fiets ik weer verder de zon tegemoet. Ik ga tenslotte naar het zuiden.


Meer mijn Santos en Ik rijders

Michiel Heuser

Michiel Heuser

Met nog steeds heel veel plezier denk ik terug aan mijn ongelofelijke fietstrip van San Francisco via Yosemite Park, Las Vegas, Zion Park, Bryce Canyon en het ongelofelijke fraaie staircase escalante naar uiteindelijk Phoenix. Mijn Santos Travelmaster 2.8 heeft de 3.448 km. probleemloos verteerd.

Lees verder

Arjan Bodewits

Arjan Bodewits

Tijdens de Alpe d'HuZes op woensdag 5 juni, een sportieve en indrukwekkende dag. Gefietst op mijn trekking lite.

Lees verder

Angela

Angela

Mijn Santos fiets brengt me overal! Beste aankoop ooit!

Lees verder

A pretty tough bike!

A pretty tough bike!

My bike is pretty tough. So tough in fact that it survived a fall off the side of a Nepalese mountain. Seriously!

Lees verder


Contact
Schillingweg 41
2153 PL Nieuw-Vennep
+31 (0) 252 426 123
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.santosbikes.com
 
           


Vind een dealer
Vind een dealer bij jou in de
buurt en test je favoriete fiets.
 
Stel je fiets samen
Stel je fiets samen en bouw
'm op zoals jij dat wilt.
Eenvoudig.


Aanmelden Nieuwsbrief
Als eerste op de hoogte van Santos nieuws.

Bedankt voor je aanmelding!