Laos: modder en feestmaal

Vanaf de Kuang Si waterval liep er een gravelweg langs de Mekong naar Muang Nam, effen, vrij breed en droog, ondanks de regen van de afgelopen dagen.

Met voor de derde dag in successie een miserabel wolkendek boven mijn pet, waar ze in IJsland trots op zouden zijn, waagde ik het erop. En inderdaad de eerste 18 km waren prima. Daarna degenereerde de weg tot een modderpad dat steil op en neer ging en waar ik tweemaal door een beek moest waden.

Na tweeënhalf uur zwoegen kwam ik door een dorpje, waar door de bewoners een feestmaal werd gehouden.
‘Kom, eet mee.’ riep een oudere vrouw, althans zo interpreteerde ik haar opmerking naar mij, want wat roep je anders als je met z’n veertigen aan gedekte tafels zit naar iemand die zwetend en tobbend een zwaar bemodderde fiets voortduwt. En dus zat ik even later iets mee te eten, waarvan ik geen flauw idee had wat het was. Veiligheidshalve beperkte ik mij hoofdzakelijk tot rijst en soep. Voor een naar mij toegeschoven fles bier bedankte ik beleefd, want zonder alcohol was dit avontuur al spannend genoeg.

WhatsApp Image 2018 01 17 at 08.40.36

Deze situatie vroeg om een selfie, zo vond ik, en aangezien er geen Engelsman in de buurt was zocht ik snel mijn telescoop-stok op, schoof hem uit, plaatste mijn platte Chinees in de klem, richtte die op mij en de mensen achter mij en klikte plaat na plaat. Als je twee dozijn selfies schiet zit er allicht wel een goede bij. Deze stelling veranderde ik ’s avonds, toen ik het resultaat op mijn gemak bekeek, in ‘Als je met zo’n uitschuif-stok twee dozijn foto’s van jezelf schiet en je gooit de 23 beroerdste weg, blijft er, als je geluk hebt, misschien wel één over, die je op je website kunt zetten.’ Oordeelt u zelf.

WhatsApp Image 2018 01 17 at 08.42.18

Voorbij dit feestelijke intermezzo werd het pad nog een graadje slechter. Over een helling van 20% met 100% zuivere modder glibberde ik een uur later, als apotheose van dit mini-avontuur, omlaag naar drogere grond. Mij restte nog een hobbel-bonkweg van 10 km om in Muang Nan te komen.

WhatsApp Image 2018 01 17 at 08.43.30

Mijn nieuwe Santos had zijn modderdoop gehad en de geprofileerde Schwalbe banden hadden de Santos en mij overeind gehouden.

WhatsApp Image 2018 01 18 at 11.37.03

 

 Contact
Schillingweg 41
2153 PL Nieuw-Vennep
+31 (0) 252 426 123
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.santosbikes.com
 
           


Vind een dealer
Vind een dealer bij jou in de
buurt en test je favoriete fiets.
 
Stel je fiets samen
Stel je fiets samen en bouw
'm op zoals jij dat wilt.
Eenvoudig.


Aanmelden Nieuwsbrief
Als eerste op de hoogte van Santos nieuws.

Bedankt voor je aanmelding!